HOEK AF 3. BALLS & BRAINS

Balls & brains

'Ik ben niet geïnteresseerd in thermometers, wel in barometers. Ik wil weten hoe het er (over)morgen aan toe gaat. Avant-garde ondernemers met een hoek af van meestal relatief jonge ondernemingen zijn in mijn ogen de barometer van de economie. Wat zij vandaag meemaken, zal morgen voor alle bedrijven - groot en klein - gelden. Vorige zomer panikeerde ik toen binnen één maand 7 nederlandstalige boeken over innovatie, digital, start-ups en ondernemerschap verschenen.

Wat had ik te betekenen daartussen? Tot ik merkte dat ik de enige was die de micro consequent aan de ondernemers gegeven had. Dit is mijn blue ocean in de red ocean van management boeken en ondernemersboeken : ze zijn geschreven door (21!) ondernemers. Ondernemers geloven niet noodzakelijk wat Eric Kenis zegt, maar ze geloven wel andere ondernemers die met beide voeten in de modder staan.'
Kleding krijgt een nieuwe functie en een immense extra toegevoegde waarde
Jasna Rokegem
Jasna Rok
To boldly go where no (wo)man has gone before. Had Star Trek het zinnetje nog niet geclaimd, het was de lijfspreuk van Jasna Rokegem (25). De jonge high tech fashion designer zette zichzelf op de kaart met een afstudeercollectie die het brein verbindt met kleding op zo'n manier dat de kleding van vorm en kleur kan veranderen.
Consumenten moeten vertrouwen hebben in wat bedrijven met data gaan doen
Felix Van de Maele

Collibra
België heeft nog geen unicorns – bedrijven met een waarde van meer dan one billion dollar – zien ontstaan. Wie het ecosysteem kent, tipt vaak Collibra als eerste kandidaat. Collibra is een succesverhaal, met een volgehouden razendsnel groeitempo – 'triple triple triple double double'.
We zien het effect van werken met mensen die zelf in de cockpit zitten in plaats van aan de lopende band te staan
Jeroen Lemaire
In The Pocket
In 2010, toen slechts een klein deel van de Belgen over een smartphone beschikte, wist Jeroen Lemaire al dat het apparaat in de toekomst niet meer weg te denken zou zijn uit onze leefwereld. Samen met Pieter-Jan Bouten en Louis Jonckheere startte hij een mobile agency, dat de eerste maanden geleid werd van aan een keukentafel.
Struggling is part of the journey
Jonathan Berte
Robovision
Jonathan Berte is een anti-conformist. Hij houdt niet zo van de geijkte schema's om een zaak uit te bouwen of van de powerpoint templates. Hij gelooft gewoon niet in innovatieverkopers volgens schema's en templates.
Het is een misverstand dat bedrijven zich moeten focussen op één activiteit
Wouter Vandamme
Thingit
Thingit is een atypisch techbedrijf. Start-ups zijn vandaag meestal bezig met internet of things, artificial intelligence of blockchain. Ondernemers denken dat technologie enkel draait om software of IT toepassingen. Niet zo volgens Wouter.
Met verhalen kan je moeilijke dingen gemakkelijk maken
Het tijdperk van massaproductie loopt op zijn einde
Gijs Hoppenbrouwers & Martijn Joris
Twikit
Online je eigen persoonlijke product interactief samenstellen, dat vervolgens op maat wordt geprint in een digitale fabriek? De software van Twikit maakt het mogelijk. Oprichters Gijs Hoppenbrouwers en Martijn Joris geloven rotsvast in de mogelijkheden van 3D-printen en mass customization.
Inspelen op opportuniteiten,
ook al stonden ze
niet in je plan

Laurence Claeys & Kristoff Van Rattinghe
Sensolus
Het gaat hard voor de Gentse start-up Sensolus. Het IOT-bedrijf haalde twee keer de nationale media in 2017: toen het Franse Airbus besloot om hun traceertechnologie af te nemen en toen ze 2,75 miljoen euro vers kapitaal ophaalden. Maar CEO Kristoff Van Rattinghe blijft nuchter.
Ik krijg er echt energie van als ik zie dat mensen zichzelf verbeteren
Tim Clauwaert
Intuo
De Nederlandse pers voert de discussie over de keuze tussen oprechtheid en beleefdheid ten tijde van onze gesprekken. Als je 'moet' kiezen tussen de 2, is quasi geen enkele Nederlander beleefd in plaats van oprecht. Hoe zou dat bij ons zijn, en hoe varieert dat in organisaties? Zo werd oprecht zijn met manieren een rode draad doorheen het gesprek.
Onderwijs lijkt alleen maar gratis omdat iemand anders de factuur betaalt
Jonathan Cornelissen
Datacamp
Van een goeie studentikoze stunt is Datacamp zeker niet vies. Datacamp zijn wortels liggen dan ook aan de Leuvense universiteit waar ze als studenten al een non profit onderneming opzetten over hoe onderwijs anders kon. Daarom deinsden ze een tijdje geleden niet terug voor de marketingactie 'Stop met studeren. Kom bij ons werken'.
Met verhalen kan je moeilijke dingen gemakkelijk maken
Katya Vladislavlev
DataStories
Katya Vladislavleva studeerde wiskunde aan de staatsuniversiteit van Moskou en verhuisde vervolgens naar onze contreien – eerst Eindhoven, vervolgens Tilburg, om uiteindelijk in Antwerpen te belanden - om te doctoreren. Tien jaar geleden richtte ze Evolved Analytics op, een databedrijf dat vandaag werd omgedoopt tot DataStories. Samen met haar data scientists werkt ze vanuit Turnhout hard om verhalen te vertellen aan de hand van data.
Een goede consultant maakt zijn handen vuil
Wanneer we iemand aanwerven
is dat voor altijd

David Verstraeten & Jan Verhasselt
Yazzoom
Bijna twintig jaar geleden was co-founder Jan Verhasselt aan de slag bij het ter ziele gegane Lernout & Hauspie. Welke ondernemer van -40 jaar zegt dat nog iets, L&H? Vandaag leidt hij – samen met David Verstraeten – Yazzoom. Doorheen de hele ondernemersvisie van Jan en David waart nog de ervaring van het débacle bij L&H.
De mogelijkheden zijn eindeloos
Wannes Vanspranghe
Around Media
Around Media is nog geen 3 jaar oud en al aan zijn zesde adres. Oorspronkelijk werden ze voorgesteld als een West-Vlaamse start-up. Maar toen ze in oktober 2017 gelauwerd werden met de Gouden Lasso als meest beloftevolle jong West-Vlaams bedrijf moesten ze wel hun vertrek naar Gent aankondigen. In West-Vlaanderen mochten ze zelf een nieuw kantoor bouwen op enkele industriezones.
Op het moment dat de eerste investeerders instapten hadden we eigenlijk enkel een schets, verder niets
Raphaël Bochner & Yoram Speaker
SweepBright
We zijn enorm onder de indruk van de 'can do'-mentaliteit van de oprichters.' Met die boodschap maakte Venture Capitalist Volta Ventures bekend dat het zou investeren in SweepBright, een mobiele tool voor vastgoedontwikkelaars.


Een goede consultant maakt zijn handen vuil
Eric Vandenbussch
Logflow
Eric Vandenbussche (61), oprichter en CEO van Logflow, had er al een half leven opzitten wanneer hij in 2000 besliste om zijn eigen bedrijf op te richten: Logflow, een onderneming die bedrijven logistiek advies verleent.
Zelfs al was het vandaag mijn laatste dag, ik zou precies hetzelfde doen
Filip Smet
Lemon Companies
Lemon Companies - 'Apple bestond al', grapt oprichter en CEO Filip Smet - helpt bedrijven digitaal transformeren. Niets bijzonders, maar de start-up doet het met een unieke filosofie. 'Vrijheid en plezier staan centraal. Net als ons streven naar impact, zowel economisch als maatschappelijk.' Om die impact te bereiken, gaat Lemon volop voor groei: van IoT-toepassingen, consulting tot mee-investeren in interessante start-ups.
Ik wil the next big thing in manufacturing IT bouwen, de Google voor de industrie
Eco is niet alleen ecologie, maar ook economie
Maarten Michielssens
EnergyVision
Drie jaar geleden had Maarten Michielssens niets meer. Een foute business angel – een business devil, zoals hij zelf zegt - had hem zijn bedrijf gekost. Met niets meer dan 6.200 euro startkapitaal, een handvol trouwe medewerkers, een belangrijk inzicht over duurzaamheid en vooral veel doorzettingsvermogen startte hij zijn tweede bedrijf: EnergyVision.
Voorlopen en toch geld verdienen
Xavier Dekeyster
DX solutions
Xavier Dekeyster heeft handen tekort. Naast zijn bedrijf DX solutions, dat organisaties klaarstoomt voor het digitale morgen, bekommert hij zich ook over twee spin-offbedrijven. Met Studyx biedt hij opleidingen aan voor recent afgestudeerden. Daarnaast is er ook Billonline, een tool voor CRM en projectmanagement.


Lukt het hier, dan lukt het overal
Frederik De Witte
FleetMaster
De kans dat u al van FleetMaster gehoord hebt, is klein. Het softwareplatform dat vloten beheert voor verhuur- en leasebedrijven is een stille kampioen: onbekend bij het grote publiek, gewild in zijn nichemarkt. Dat laatste mag je letterlijk nemen: één van de grootste Amerikaanse mediagiganten uit Hollywood kwam zélf aankloppen bij de start-up. 'Het afgelopen jaar deden we bijna niet meer aan actieve sales', vertelt medeoprichter Frederik De Witte.
Ik wil dit goed doen, we kunnen ons geen fouten veroorloven
Danaë Delbeke
Indigo
De Gentse spin-off Indigo ontwikkelt een revolutionaire tool waarmee diabetespatiënten hun glucose kunnen meten zonder prik. Dat u waarschijnlijk nog nooit gehoord hebt van Indigo, is geen toeval. CEO en mede-uitvinder van de technologie, Danaë Delbeke, houdt haar bedrijf bewust onder de radar. 'We hebben iets unieks met een immens potentieel in onze markt in handen.
Ik wil the next big thing in manufacturing IT bouwen, de Google voor de industrie
Bert Baeck
TrendMiner
Bert Baeck is een erg ambitieus man. Met TrendMiner creëert hij niet alleen een erg vooruitstrevend technisch product, maar ook een eenvoudige en elegante oplossing voor de uitdagingen die big data met zich meebrengen. Google voor de industrie, noemt de ondernemer het zelf.
Ons bedrijf moet anders zijn
Daan De Wever
Destiny
Daan De Wever spreekt wijsheden in oneliners. Als je hem op zijn stokpaardje krijgt, is er geen houden meer aan. Daan toont dan nog dezelfde eigenzinnige wijsneus te zijn als de snaak die in 2008 samen met zijn broer Samuel het bedrijf Destiny opricht. Een kleine vis die het in de B2B-markt zou gaan opnemen tegen de mastodonten Proximus en Telenet. Of dat een beetje gelukt is? Het volstaat naar hun groeicijfers te kijken.